• 25 Σεπ 17

  Ακρωτηριασμοί

  Ακρωτηριασμός καλείται η έλλειψη κάποιου μέλους του σώματος. Οι ακρωτηριασμοί γινόταν από τότε που ο άνθρωπος πρωτοεμφανίστηκε στη γη είτε σαν θεραπεία είτε σαν τιμωρία.Μετά τους δύο Παγκόσμιους πολέμους αλλά και τη ραγδαία αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων τέθηκαν στο περιθώριο το αλκοόλ ως παυσίπονο και το καυτό λάδι ως μέσο για την διακοπή της αιμοραγίας,βελτιώνοντας σημαντικά την τεχνική του ακρωτηριασμού.

  ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

  -Οι κυριότερες αιτίες ακρωτηριασμού είναι οι κακοήθεις νεοπλασίες(καρκίνος),οι καλοήθεις νεοπλασίες που προκαλούν εκτεταμένες βλάβες,κυκλοφορικές διαταραχές(σακχαρώδης διαβήτης),εκτεταμένες φλεγμονές,δυσμορφίες,εγκαύματα,εκτεταμένες και ανεπανόρθωτες βλάβες των οστών,των αγγείων,των μυών και των νεύρων.
  -Ο σκοπός του ακρωτηριασμού είναι να σωθεί η ζωή του ασθενούς,να καλυτερεύσει η λειτουργία ενός μέλους με την αντικατάστασή του από ένα τεχνητό ενώ σπάνια γίνεται για να διορθώσει αισθητικά μία παραμόρφωση.
  -Στατιστικά αναφέρεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ακρωτηριασμών παρατηρείται στις ηλικίες 50-75 ετών λόγω κυκλοφορικών διαταραχών ενώ στην παιδική ηλικία αφορούν συγγενείς ανωμαλίες,όγκους και σε μικρότερες ηλικίες τραυματισμούς.Στις γυναίκες οι ακρωτηριασμοί είναι συχνότεροι από τους άνδρες.Τέλος το 85% των ακρωτηριασμών αφορούν τα κάτω άκρα ενώ οι ακρωτηριασμοί των δεξιών μελών είναι περίπου ίδιοι με των αριστερών.
  -Οι ασθενείς που πρόκειται ν’ακρωτηριαστούν καλό είναι να νοσηλεύονται σε ειδική μονάδα.Η επέμβαση πρέπει να σχεδιάζεται και να εκτελείται με μεγάλη προσοχή και επιδεξιότητα καθώς και η μετεγχειρητική νοσηλευτική φροντίδα του ασθενούς ώστε το μέλος που έχει ακρωτηριασθεί(κολόβωμα) να είναι ικανό ν’αντέξει την πρόθεση.
  -Οι ασθενείς με κολοβώματα αναλαμβάνονται από μία Ομάδα Αποκατάστασης η οποία καθορίζει το πρόγραμμα αφού λάβει υπόψιν της την πάθηση,την ηλικία,το φύλο,τη γενική κατάσταση του ασθενούς,το επάγγελμα,τις καθημερινές δραστηριότητες,το πνευματικό επίπεδο κλπ.Στην ομάδα σημαντικό ρόλο παίζει ο φυσιοθεραπευτής ο οποίος εκπαιδεύει τον ασθενή στο προεγχειρητικό στάδιο,στο πρώιμο και απώτερο μετεγχειρητικό και στο προθετικό.Τέλος δεν θα πρέπει να παραληφθεί ότι οι ασθενείς με κολοβώματα χρειάζονται ιδιαίτερη ψυχολογική υποστήριξη διότι ο ακρωτηριασμός τους προκαλεί μεγάλες ψυχολογικές διαταραχές.

  More Articles

  • Πολυνευροπάθειες

   Οι πολυνευροπάθειες είναι παθήσεις των περιφερικών νεύρων.

  • Παραπληγίες

   Παραπληγία είναι μια διαταραχή στην κινητική ή αισθητηριακή λειτουργία των κάτω άκρων.

  • Τετραπληγίες

   Η τετραπληγία ορίζεται διεθνώς αναφορικά με την ταξινόμηση των βλαβών του νωτιαίου μυελού.

  • Σκλήρυνση κατά πλάκας

   Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια νευρολογική, αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας απομυελίνωση.

Features

 • Οι μεταβολές της διανοητικής κατάστασης των ασθενών που νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

 • Με τον όρο κατάγματα σπονδυλικής στήλης περιγράφονται τα κατάγματα των οστών της σπονδυλικής στήλης.

 • Η Εγκεφαλική Παράλυση (Cerebral Palsy), ή νόσος του Little, είναι πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

 • Με τον όρο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο περιγράφουμε το γεγονός της αιφνίδιας ανάπτυξης ενός νευρολογικού ελλείμματος