• Μετά ΜΕΘ συνδρομή

  Μετά ΜΕΘ συνδρομή

  Οι μεταβολές της διανοητικής κατάστασης των ασθενών που νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας (το σύνδρομο της ΜΕΘ) έχουν απασχολήσει ψυχιάτρους και εντατικολόγους από τότε που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Τα δεδομένά των μελετών προτείνουν ότι η αποτυχία αναγνώρισης και αντιμετώπισης των ψυχολογικών «κρίσεων» στη ΜΕΘ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση του ασθενή παρά την επιθετική αντιμετώπιση της σωματικής του νόσου1.

  Κάθε ασθενής που εισάγεται σε ΜΕΘ, θα έχει μία συναισθηματική απόκριση, ασχέτως από το λόγο εισαγωγής του. Η αρχική αντίδραση είναι συνήθως μία αντίδραση φόβου και ενίοτε πανικού. Όταν o ασθενής «ελέγχει» αυτές τις συναισθηματικές αντιδράσεις, εμφανίζει συχνά ένα υπερβολικό άγχος, πολλές φορές με κατάθλιψη και άρνηση. Η αλληλουχία των γεγονότων συνήθως οδηγεί από τον έντονο φόβο και το άγχος, σε κάποιου βαθμού άρνηση και εν συνεχεία σε κατάθλιψη που ακολουθείται από προβλήματα εξάρτησης και φόβο ότι η υποστήριξη θα αποτύχει ή θα σταματήσει. Ενίοτε, υπάρχει πλήρης απόσυρση σε μία ψυχωτικής φύσεως κατάσταση

  Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον ιατρό η ΜΕΘ αποτελεί την επιτομή της επιστημονικής θεραπείας, ενώ για τον ασθενή αγγίζει τα όρια της «μαγείας» και αποτελεί το νέο ορισμό της αμφιθυμίας. Ο ασθενής βρίσκεται στη μονάδα επειδή η ζωή του είναι σε κίνδυνο και αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια εκεί. H παρουσία του όμως στη μονάδα τονίζει αυτό τον κίνδυνο και γι’ αυτό θα ήθελε να βρεθεί έξω από αυτή, ως ένδειξη ότι δεν κινδυνεύει πλέον.

  Ορισμός

  Η έννοια του συνδρόμου της ΜΕΘ για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από τον McKegney το 1966. Προηγουμένως, το σύνδρομο είχε λάβει διάφορες ονομασίες, όπως καταθλιπτική αντίδραση (Fox 1954)5, σχιζοφρενική αντίδραση (Bliss και συν. 1955)6, καταστροφική αντίδραση με τρελά όνειρα (Meyer και συν. 1961)7 ή ψυχολογικές διαταραχές (Egerton & Kay 1964)8. Στη δεκαετία του ’60 το σύνδρομο είχε ονομαστεί «Μία νέα νόσος της ιατρικής προόδου», ή «Τρέλα στους θαλάμους ανάρρωσης» (Nahum 1965)9. Συνώνυμοι όροι είναι τοξική ψύχωση, παραλήρημα, οξεία σύγχυση, θόλωση συνείδησης, οξεία εγκεφαλική ανεπάρκεια (Κaplan & Saddock 1985)10. Το 1995, το σύνδρομο συγκρίθηκε με την «πλύση εγκεφάλου» και τα ψυχολογικά βασανιστήρια, επειδή τόσο η εντατική θεραπεία όσο και o βασανισμός περιλαμβάνουν ψυχολογικούς και φαρμακευτικούς χειρισμούς, παρατεταμένη ακινησία, απομόνωση, αβεβαιότητα και ταπείνωση (Dyer 1995α)11.

  Ο Kleck το 19842 και ο Weber το 19851, ασχολήθηκαν εκτεταμένα με το σύνδρομο. Κοινό σημείο τους αποτελεί η θεώρησή του ως ένα οξύ οργανικό ψυχοσύνδρομο όπου η διαταραχή των διανοητικών λειτουργιών εμφανίζεται ως συνέπεια της παραμονής στη ΜΕΘ. Παράλληλα, ο Kleck το 1984 προτείνει έναν εναλλακτικό ορισμό του συνδρόμου χαρακτηρίζοντάς το ως μία αλλοιωμένη συναισθηματική κατάσταση που εμφανίζεται στο υψηλού βαθμού στρεσσογόνο περιβάλλον της ΜΕΘ2.

  Ο πρώτος ορισμός τείνει να τοποθετήσει την αντίδραση στην κατηγορία της οργανικής νόσου, ενώ παράλληλα τείνει να ελαχιστοποιήσει τα λειτουργικά ή συναισθηματικά στοιχεία του συνδρόμου. Έτσι, η προσπάθεια ερμηνείας του συνδρόμου σε μία αυστηρά οργανική ή λειτουργική (ψυχολογική) βάση, τονίζει την πολυπλοκότητά του και επιβάλλει το συνδυασμό των δύο θεωριών με σκοπό την καλύτερη κατανόησή του. Είναι γεγονός ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει ομοφωνία σχετικά με τον ορισμό του συνδρόμου ή με τα συμπτώματα που πρέπει να συμπεριλαμβάνει.

  Επίπτωση

  Η επίπτωση του συνδρόμου δεν έχει καθοριστεί, αλλά αναφέρεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 7% (Hale και συν. 1977)13 και 72% (Blachy & Starr 196414, Weber και συν. 19851, Wilson 198715). Οι Kornfeld και συν. (1974)16, Jones και συν. (1979)17 και Weber και συν. (1985)1 βρήκαν ότι ακόμα και αν οι ασθενείς εκδήλωναν διανοητικές διαταραχές κατά την παραμονή τους στη ΜΕΘ, το προσωπικό δεν τις είχε απαραιτήτως παρατηρήσει και αναγνωρίσει.

  Κλινικές εκδηλώσεις

  Το σύνδρομο της ΜΕΘ εκδηλώνεται με μία ποικιλία ψυχολογικών αντιδράσεων που κυμαίνονται από την οξεία αντίδραση φόβου έως το παραλήρημα.

  Leave a reply →

Photostream